ПОЗИВ САРАДНИЦИМА У ИЗРАДИ ЗБОРНИКА "БОЛЕСТ НА БАЛКАНУ"

Позивамо вас да својим прилогом  учествујете  у изради зборника под насловом:БОЛЕСТ НА БАЛКАНУ.

Тема симболичких, физичких и менталних  болести на Балкану и проблем означавања Балкана као периферног, изолованог  подручја са конотацијом „нездравог“ изабрана је зато што омогућава приступ из различитих перспектива: историјске, етнолошке и антрополошке, лингвистичке, археолошке, филозофске, књижевно – историјске,  естетске, политиколошке, географске, правне, медицинске и многих других.          

Иако у бројним, камуфлираним видовима, каква је употреба географских и гео – политичких еуфемизама, од Југоисточне Европе до Западног Балкана, тренд маргинализације овог дела Европе траје и данас. Симболички аспект његове маргинализације одражава  се на  политички и стога, свакодневни живот људи који га насељавају. 

Упоредо са симболичким, метафоричким и дискурзивним повезивањем Балкана и  болести, сведоци  смо пораста  заинтересованости за болест у јавном дискурсу, нарочито у журналистици. Болест постаје једна од помодних, како модерних, тако постмодерних тема, те улази у простор популарне културе. Драматична сведочења  о  порасту малигнитета и аутоимуних болести, праћена су одбијањем званичне праксе имунизације,  те се  она све  чешће доводи у питање  и посматра пре као изазивач, него као заштита  од  болести.  Болести и оно што се у традиционалном  и званичном  дискурсу третира  као  „деформација“ неретко се  доводе у везу са бомбардовањем, ратовима и  тезама  о  одлагању нуклеарног  и другог отпада у периферизовани  део  света. Осим ове актуелне димензије,  болест и  лечење  остају неизоставни део културне историје Балкана колико  и других делова света, колико и чињеница  која обележава његову прошлост,  садашњост и  будућност.  

            Молимо вас да пријаву (којa укључујe име/на аутора, афилијацију, наслов рада и апстракт дужине до 300 речи, на српском или енглеском језику) пошаљете на адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. најкасније до 15. априла 2018.

Редакција ће рецензирати пријаве и послати потврду пријема апстракта у року од две недеље.

Готове радове потребно је послати најкасније до 1. октобра 2018. Након уредничког читања и одобравања, радови се прослеђују на анонимну рецензију. Да би био објављен, текст треба да добије две позитивне рецензије. Аутор има право да затражи извод из рецензије из ког се, за ту прилику, изостављају име и презиме рецензента.

Да бисмо обезбедили што виши степен анонимности приликом рецензирања радова, важно је да из студије буду изостављене све напомене или упућивања у којима би се могло препознати о ком је аутору или ауторки реч. Подаци о аутору/ ауторки шаљу се одвојено, у имејлу, и не стављају се у текст студије.

            Готове радове потребно је послати на E-mail адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. најкасније до 1.октобра 2018.  Упутство за припрему текста можете наћи на страници:

http://folkloristika.org/site/assets/files/1039/folkloristika-uputstvo_za_pripremu_rukopisa.pdf

 

Надамо се да  ћете се одазвати позиву.

 

Уредници:

 

др Биљана Сикимић

др Ђорђе С. Костић

др Љубодраг Ристић

др Сања Лазаревић Радак

др Светлана Ћирковић

доц. др Томислав Ороз

 

 

Уредник

 

Сања  Лазаревић Радак

System.String[]