Томислав Грујичић Равањац

Томислав Грујичић Равањац,

самостални истакнути уметник у култури и информисању, социографски, етнографски фотограф, новинар у области фолклористике, културе и уметности

 

КОНТАКТ:

- број телефона: 011/3553278, 064/6232791

- поштанска адреса: Пожешка 146, Београд

- адреса електронске поште: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

БИОГРАФИЈА:

            Томислав Грујичић Равањац рођен је 1940. г. у Равњима код Ваљева. Познати је новинар, етнолог, писац и хроничар, фотограф, сниматељ, записничар народне културе, велики уметнички сведок свога народа, биограф српских уметника и научника, истакнути уметник у култури и информисању, више од пола века. Овај сјајни уметник речи и слике бавећи се уметности у науци и науком у уметности успео је да својим пером и својом златном камером сачува свет у нестајању. Уметничком и документарном фотографијом бележи сеоски живот и природу, стара насеља, народно стваралаштво, традиционалне саборе. Аутор је преко хиљаду чланака и фотографија и стотина изложби. Добитник је награде „Матија Бан“ Градске општине Чукарица, за изузетно велика достигнућа у култура и уметности;  награде „Лаза Костић“ Удружења новинара Србије, за обједињено писано и фотографско новинарство у речи и слици;  повеље „Љубисав Милосављевић“ Друштва новинара Војводине Нови Сад за професионално и континуирано новинарско праћење манифестације ЖИСЕЛ и Филмског Фестивала http://www.viagrabelgiquefr.com/ ЖИСЕЛ; Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у области новинарске фотографије и ширењу културе; Вуковог признања за 2011. г. за дуготрајно праћење рада Вукове задужбине и задужбинара и стваралачки допринос у очувању, ширењу, промоцији и афирмацији српске културе у духу Вукове традиције; Завета ратника ослободилачких ратова Србије и Црне Горе од 1912 – 1918. године потомцима за чување и неговање слободарских традиција; Јубиларне повеље за неговање традиције и очување тековина народноослободилачког рата 1941 – 1945; захвалнице удружења Косметских жртава за допринос борби за истину и правду за српске жртве и бројних других признања.

 

ОБЛАСТИ ИНТЕРЕСОВАЊА И ИСТРАЖИВАЊА:

            Ликовна, визуелна, филмска и фотографска уметност, визуелно стваралаштво у фолклористици; нематеријално културно наслеђе, издаваштво.

 

ТЕРЕНСКА ИСТРАЖИВАЊА:

            Теренска истраживања широм Србије.

System.String[]