ПОЗИВ НА САРАДЊУ: 150 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ТИХОМИРА Р. ЂОРЂЕВИЋА

Редакција часописа Фолклористика Удружења фолклориста Србије позива сараднике да допринесу обележавању 150 година од рођења значајног српског етнолога и фолклористе Тихомира Р. Ђорђевића (1868‒1944).

Молимо сараднике да се одазову прилозима којима би се Ђорђевићево деловање осветлило из угла различитих области истраживања и интересовања аутора.

Позив ћирилица

Позив латиница

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ТЕМАТСКОМ БЛОКУ О СРПСКОМ РЈЕЧНИКУ

Поштовани,
 

Обавештавамо вас да ће друга свеска Фолклористике за 2018. годину бити посвећена Српском рјечнику (1818) Вука Стефановића Караџића, поводом двеста година од публиковања ове значајне књиге.

Предвиђено је да тематски блок уреди проф. др Зоја Карановић. Молимо све заинтересоване који желе да својим радом обележе ову значајну годишњицу, да пријаве тему с образложењем до 1. марта, а рад предају најкасније до 1. августа 2018. године.

Позив ћирилица

Позив латиница

Е-пошта: folkloristika.ufs@gmail.comThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
 
 

ФОЛКЛОРИСТИКА - ПОЗИВ НА САРАДЊУ

ФОЛКЛОРИСТИКА

Часопис Удружења фолклориста Србије

www.folkloristika.org

ISSN 2560-3191 (Online)

ПОЗИВ НА САРАДЊУ

Фолклористика је академски, рецензирани часопис Удружења фолклориста Србије, које окупља стручњаке, професионалце и дипломиране студенте. Часопис објављује радове о свим облицима фолклора и нематеријалне баштине у Србији и у свету. Истраживачке перспективе обухватају широке оквире, почевши од вербалног и књижевног фолклора и разговорног језика, преко традиционалне музике, игре, веровања, обичаја, традиционалне медицине и ветерине, фармације и фитотерапије, па до народне уметности, вештина, заната. У намери да испита и расветли традиционалне и савремене фолклорне праксе и процесе, Фолклористика охрабрује различите теорије, критичке и компаративне приступе, проучавање историје и методологије фолклора, као и свих области с којима се фолклор додирује ‒ однос фолклористике и етнологије, етномузикологије, лингвистичке и културне антропологије, друштвене историје, културних студија и сродних друштвених и хуманистичких наука. Поред тога што је посвећена високим академским стандардима, Фолклористика укључује и теренску грађу и извештаје, желећи да оваквим усмерењем подстакне научни дискурс и повезивање савремених теоријских становишта, и уједно допринесе научној комуникацији, развоју образовања и очувању нематеријалног културног наслеђа.

Read more ...

ФОЛКЛОРИСТИКА - ТЕМАТ ВОДЕНИ БИКОВИ И КРАВЕ

ФОЛКЛОРИСТИКА

Часопис Удружења фолклориста Србије

www.folkloristika.org

ISSN 2560-3191 (Online)

ПОЗИВ НА САРАДЊУ У ТЕМАТСКОМ БРОЈУ

Редакција часописа Фолклористика Удружења фолклориста Србије позива сараднике да оригиналним научним радовима и до сада необјављеном грађом дају свој допринос тематском броју часописа Водени бикови и водене краве у усменој традицији света. Гост уредник овог тематског броја је Ђорђина Трубарац Матић. 

Read more ...

ЧАСОПИС

ФОЛКЛОРИСТИКА

Часопис Удружења фолклориста Србије

Часопис „Фолклористика“ покренули су 2016. године чланови Удружења фолклориста Србије са циљем да афирмише актуелна истраживања из области фолклористике у Србији, али и да прилозима еминентних сарадника из иностранства допринесе научној комуникацији у ширим оквирима, те да постане поуздано гласило о савременим научним тенденцијама и сазнањима. Часопис је интердисциплинарно оријентисан и отворен за оригиналне, претходно необјављене научне и стручне радове из области фолклористике, етнологије, етномузикологије, етнолингвистике, антропологије и сродних друштвених и хуманистичких дисциплина (историја, усмена историја, социологија, архивистика, археологија...) као и за теренску грађу, чиме тежи да допринесе промоцији и развоју научноистраживачког рада, образовања, као и очувању и промоцији нематеријалног културног наслеђа.

Окосницу часописа чине три рубрике: „Студије и огледи“ (у којој се објављују оригинални и прегледни научни радови), „Истраживања и грађа“ (која је предвиђена за објављивање адекватно коментарисане теренске и друге релевантне грађе) и „Прикази“ (која обухвата критичке приказе научних и стручних публикација, научних скупова, аудио издања и сл.).

Фолклористика је електронски часопис и излази два пута годишње.

Позив на сарадњу (ћирилица)

Позив на сарадњу (латиница)

Call for papers (eng)

Упутство за припрему рукописа

Позив сарадницима за часопис „Фолклористика“

Позив сарадницима за темат „Фолклорни пејзаж гробља“