ПОЗИВ НА ВУКОВУ ТРИБИНУ

Част нам је да вас позовемо на

Вукову трибину

 

Посвећену књигама Вукове задужбине објављеним на немачком, руском, енглеском и француском језику, у којима су садржани најзначајнији Вукови текстови српске усмене народне баштине.

Read more ...

ИЗЛОЖБА „ТРЖНИЦА ТРБУХ ГРАДА“

У Манаковој кући у Београду, 29. децембра 2016. године, са почеткому 19 часова, биће отворена гостујућа изложба „Тржница – трбух града“ Етнографског музеја Истре (Museo Etnografico dell' Istria) и Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Ријека. Ауторке изложбе су Тања Коцковић Заборски и Ивана Шарић Жиц. Изложбу ће отворити проф. др Љиљана Гавриловић.

ОКРУГЛИ СТО О ЈЕЛИЦИ БЕЛОВИЋ БЕРНАЏИКОВСКОЈ

Јелица Беловић Бернаџиковска – етнографкиња, педагошкиња, књижевница...

 

Округли сто о Јелици Беловић Бернаџиковској одржан је 26. новембра на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Скуп Јелица Беловић Бернаџиковска – етнографкиња, педагошкиња, књижевница...  организован је као једна од активности истраживачког пројекта Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године и на њему су учествовали истраживачи из Србије, Републике Српске, БиХ и САД. 

Read more ...

РТС У ПОСЕТИ БАЛКАНОЛОШКОМ ИНСТИТУТУ

У оквиру серијала „Памет Србије”, екипа РТС-а направила је прилог о Балканолошком институту САНУ. Том приликом говорили су: др Александра Ђурић Миловановић, др Драгана Филиповић, др Љубинко Раденковић и др Душан Т. Батаковић.

Прилог можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=LrY6v0kF4Lo

 

Прилог Српске научне телевизије о Балканолошком институту САНУ можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=f9Wl2ZJd3AQ&feature=youtu.be

НАГРАДА ''МИЛЕ НЕДЕЉКОВИЋ'' ЗА 2016. ГОДИНУ

Награда ''Миле Недељковић'', коју је утемељило Удружење грађана ''Баштина и будућност – Аранђеловац 1859'',  додељује се за најбоље дело из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и усмене народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога.

Награда подразумева новчани износ и плакету, а жири који ће и ове године вредновати приспеле наслове, сачињен је од еминентних научних радника:

проф. др Ненад Љубинковић (председник),

др Бранко Златковић (потпредседник),

Јасна Бјеладиновић-Јергић.

др Јелена Јовановић,

др Смиљана Ђорђевић-Белић,

Read more ...