НАГРАДА ,,ТИХОМИР ЂОРЂЕВИЋ“ ПРОФЕСОРКИ ДР ЗОЈИ КАРАНОВИЋ

 

Проф. др Зоја Карановић добитница је Награде ,,Тихомир Ђорђевић" коју додељује Центар за културу и уметност Алексинац за изузетан научни и истраживачки допринос појединца у областима етнологије, фолклористике, филологије.

 

Конкурс за доделу Награде „Тихомир Ђорђевић”

У складу са Правилником о додељивању Награде „Тихомир Ђорђевић”, коју додељује Центар за културу и уметност Алексинац истакнутом појединцу за његов свеобухватни научни и истраживачки рад у областима етнологије, фолклористике, филологије, а који је усвојен на седници УО Центра за културу и уметност, дана 03.07.2018. год. Организациони одбор Награде „Тихомир Ђорђевић” расписује

 

 

К  О  Н  К  У  Р  С

 

За доделу Награде „Тихомир Ђорђевић” која се додељује за изузетан научни и истраживачки допринос појединца у областима етнологије, фолклористике, филологије.

 

Ближи критеријуми за додељивање награде:

            - Награда се додељује једном годишње истакнутом појединцу за његов свеобухватни научни и истраживачки рад у областима којима се бавио Тихомир Ђорђевић као научник и истраживач (етнологија, фолклористика и филологија);

- Основна мерила за оцену свеобухватног рада појединца су: заступљеност, актуелност и научни дипринос у горе наведеним научним дисциплинама;

- Жири приликом оцењивања неће давати приоритет ни једној од горе наведених научних дисциплина;

- Жири неће разматрати непотпуну конкурсну документацију.

 

Предлог за Награду „Тихомир Ђорђевић” могу упутити појединци, установе,  удружења и чланови Одбора. 

 

За учешће на конкурсу потребно је доставити следеће:

1. Биографија;

2. Библиографија научних, стручних радова и публикација;

3. Образложење кандидатуре и оцена резултата рада;

4. Закључак и предлог за Награду;

5. Прилози.

 

Награду додељује жири састављен од три члана којег именује Организациони одбор Награде из редова еминентних стручњака за области наведене Конкурсом. Жири доноси одлуку уз писано образложење, већином гласова, најкасније 14 дана пре додељивања награде.

 

Награда се додељује на свечаној академији у оквиру Дана алексиначке културе (друга половина септембра).

 

Пријаве слати на e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Рок за достављање пријава је 10. септембар 2018. године.

 

ПОЗИВ НА ВУКОВУ ТРИБИНУ

Част нам је да вас позовемо на

Вукову трибину

 

Посвећену књигама Вукове задужбине објављеним на немачком, руском, енглеском и француском језику, у којима су садржани најзначајнији Вукови текстови српске усмене народне баштине.

Read more ...

ИЗЛОЖБА „ТРЖНИЦА ТРБУХ ГРАДА“

У Манаковој кући у Београду, 29. децембра 2016. године, са почеткому 19 часова, биће отворена гостујућа изложба „Тржница – трбух града“ Етнографског музеја Истре (Museo Etnografico dell' Istria) и Поморског и повијесног музеја Хрватског приморја Ријека. Ауторке изложбе су Тања Коцковић Заборски и Ивана Шарић Жиц. Изложбу ће отворити проф. др Љиљана Гавриловић.

ОКРУГЛИ СТО О ЈЕЛИЦИ БЕЛОВИЋ БЕРНАЏИКОВСКОЈ

Јелица Беловић Бернаџиковска – етнографкиња, педагошкиња, књижевница...

 

Округли сто о Јелици Беловић Бернаџиковској одржан је 26. новембра на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Скуп Јелица Беловић Бернаџиковска – етнографкиња, педагошкиња, књижевница...  организован је као једна од активности истраживачког пројекта Књиженство, теорија и историја женске књижевности на српском језику до 1915. године и на њему су учествовали истраживачи из Србије, Републике Српске, БиХ и САД. 

Read more ...

РТС У ПОСЕТИ БАЛКАНОЛОШКОМ ИНСТИТУТУ

У оквиру серијала „Памет Србије”, екипа РТС-а направила је прилог о Балканолошком институту САНУ. Том приликом говорили су: др Александра Ђурић Миловановић, др Драгана Филиповић, др Љубинко Раденковић и др Душан Т. Батаковић.

Прилог можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=LrY6v0kF4Lo

 

Прилог Српске научне телевизије о Балканолошком институту САНУ можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=f9Wl2ZJd3AQ&feature=youtu.be

НАГРАДА ''МИЛЕ НЕДЕЉКОВИЋ'' ЗА 2016. ГОДИНУ

Награда ''Миле Недељковић'', коју је утемељило Удружење грађана ''Баштина и будућност – Аранђеловац 1859'',  додељује се за најбоље дело из области савремене српске фолклористике (етнологије и антропологије, етномузикологије и усмене народне књижевности). Награда носи име једног од најзначајнијих наших етнолога, проучаваоца народне традиције и историје, публицисте и педагога.

Награда подразумева новчани износ и плакету, а жири који ће и ове године вредновати приспеле наслове, сачињен је од еминентних научних радника:

проф. др Ненад Љубинковић (председник),

др Бранко Златковић (потпредседник),

Јасна Бјеладиновић-Јергић.

др Јелена Јовановић,

др Смиљана Ђорђевић-Белић,

Read more ...