МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП САВРЕМЕНА СРПСКА ФОЛКЛОРИСТИКА V

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

САВРЕМЕНА СРПСКА ФОЛКЛОРИСТИКА V


Међународни научни cialis prix скуп Савремена српска фолклористика V одржан је у Призрену и Великој Хочи, 12. и 13. октобра 2017. године. Организатори скупа били су Удружење фолклориста Србије и Богословија Светог Кирила и Методија у Призрену, у  суорганизацији са Филозофским факултетом Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Тема Скупа била је Фолклорно наслеђе Срба са Косова и Метохије у словенском контексту, која је 

 

 

 

 

са предвиђеним подтемама (Рад руског конзула Ивана Степановича Јастребова; Народне умотворине Срба са Косова и Метохије у словенском контексту; Косово и Метохија – духовна и материјална култура; Савремена српска фолклористика) омогућила учесницима мултидисциплинарни приступ проучавања богатог народног стваралаштва на простору Косова и Метохије. Учесници скупа из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Русије, Пољске и Украјине указали су на значај фолклорног наслеђа Срба на Косову и Метохији посматрајући га из угла науке о језику, књижевности и сродних хуманистичких дисциплина - етнологије, етномузикологије и др.

Скуп су, поздравним речима, свечано отворили: Његово Преосвештенство, епископ рашко-призренски Теодосије, др Драган Хамовић, посебни саветник министра културе и информисања, проф. др Драган Станић, председник Матице српске и проф. др Бошко Сувајџић, председник Удружења фолклориста Србије и председник Управног одбора Вукове задужбине. У културно-уметничком програму учествовали су ђаци Богословије Св. Кирила и Методија у Призрену и национални ансамбл „Венац“.

Након свечаног отварања у Великој Хочи, радни део започео је пленарним излагањима Бојана Јовановића (Београд), Андреја Мороза (Москва) и Валентине Питулић (Косовска Митровица), након чега је рад настављен по секцијама.

У овиру Скупа, у Призрену је одржан Округли сто Богословско читање записа, на којем су учествовали професори Богословије ֦Светог Кирила и Методија֞ у Призрену и ֦Светог Саве֞ у Београду, а након тога представљена је књига Милисава Савића Епска Србија.

Последњег (нерадног) дана Скупа, учесници су били у прилици да посете средњовековне манастире на Косову и Метохији, Пећку Патријаршију и Дечане.

мср Марија Миљковић

 

САВРЕМЕНА СРПСКА ФОЛКЛОРИСТИКА V ,,Фолклорно наслеђе Срба са Косова и Метохије у словенском контексту“

 

ФОТОГРАФИЈЕ: Богословија Призрен, др Зоја Карановић, др Славица Гароња Радованац, др Соња Петровић

 

 

 

 

 

System.String[]